miercuri, 4 noiembrie 2009

O zi linistita...

De multa vreme nu am mai avut o zi asa de linistita... Fara ore, fara traduceri, fara nimic din nebunia din ultima vreme...
Asa ca m-am relaxat, am citit si am navigat pe Internet. Si uite ca am gasit tot felul de lucruri interesante - intre ele un grup de postari de pe un blog al unui inginer (Gheorghe Francu se numeste) pasionat de istoria locuitorilor vechii Dacii. Despre Tezaurul de la Pietroasa, plus unele consideratii personale legate de inscriptii aflate pe unele dintre obiectele din acest tezaur. Postarea nu e chiar noua (2007) dar oricum e interesanta. Istoria nu se demodeaza asa de repede.
Am mai descoperit inca un site destul de interesant. Totul a pornit de la o carticica despre profetiile Maya pentru anul 2012 - un subiect la moda acum, mai ales ca ne apropiem de anul in cauza.
Asta imi aduce aminte de nebunia care a cuprins planeta in preajma eclipsei totale de soare din august 1999. Pacat ca nu eram in cea mai buna forma fizica pentru a savura din plin momentul. Dar imi amintesc ca peste tot - ziare, reviste, emisiuni de televiziune - revenea obsesiv intrebarea legata de "viitorul omenirii dupa 11 august"...
Inca o dovada ca nu intelegem nimic din locul nostru in Marele Cosmos...
Deci, sa revin la 2012. Ma pasioneaza de ceva vreme istoria si cultura vechilor popoare (pe care cu aroganta si automultumire crestina unii le numesc "pagane"), iar despre Maya se stie inca foarte putin. Tehnica moderna si lumea virtuala ne sunt acum de mare folos - dar, pe de alta parte, fac loc la tot felul de speculatii "bizantine" (adica foarte colorate si intortocheate). Mana cereasca pentru tinerii cu foame de mistere...
La un moment dat m-am gandit sa intru pe net si sa vad ce se mai scrie in ultima vreme despre 2012. Dincolo de opiniile apocaliptice si catastrofice, gata sa "prezica" sfarsitul lumii (se poate cumva sa propunem o selectie? sa incepem cu mitocanii si incultii care se viseaza stapanii lumii - sau macar a unei bucatele rotunde din ea... AAAHHHH! Am uitat ca mi-am promis sa nu scriu despre politica romaneasca...) mai gasesti si lucruri utile, interesante, opinii avizate (filosofice, stiintifice sau simple incercari - serioase - de clarificari personale).
Printre toate astea l-am gasit si pe Lovendal, un tanar (cred eu) entuziast si pasionat de cunoastere. I-as spune, daca as putea, ca se "lacomeste" la prea multe subiecte majore si, din cand in cand, o da in bara. Tot cautand subiecte "shoc" se dilueaza informatia, iar satisfactia succesului facil este hrana de baza pentru semidocti. N-as vrea, totusi, sa i se intample - entuziasmul lui merita o soarta mai buna.
Oamenii de stiinta ne ajuta si ei putin. Am gasit un articol foarte interesant pe un site care se numeste chiar asa: http://www.december212012.com.
Ce am inteles eu:
1. Ca data de 21 decembrie 2012 este momentul in care se incheie un ciclu al calendarului maya - dar nici pe departe ultimul. Este doar o incheiere a lumii asa cum o stim si - ideal vorbind - trecerea spre o Noua Era spirituala;
2. Comparand cu un alt tip de comentariu esoteric, se incheie trecerea dinspre era dominata de Pesti si se ajunge in Aquarius (scuzati pragmatismul...); unii spun totusi ca am pasit deja in Varsator inca de prin 1998...
3. In 21 decembrie 2012 va avea loc o aliniere spectaculoasa a planetelor sistemului solar, iar Soarele isi va gasi locul chiar pe Ecuatorul Caii Lactee, intr-o zona intunecata (gen "gaura neagra"?) a acesteia ("Dark Rift")
4. - si, mai ales, ca astfel de fenomene astronomice pot avea efecte neasteptate la noi, pe Pamant, despre care nimeni nu stie exact cum se vor manifesta si cum ne vor afecta, fizic sau psihic.

Sa ne bucuram deci de fiecare zi a Planetei albastre (din cosmos) si (inca) verzi (de pe pamant). Se mai poate face totusi ceva, ca sa iesim "pe plus" la momentul adevarului? Poate ne ajuta Roxana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu